fucina artistica boranga - művészi kovácsoltvas termékek
<<
Bemutatkozás  
   
 

"Vasakarat és szenvedély a tűz iránt" - a Boranga-történet

A Fucina Artistica Boranga történetét akár onnan is kezdhetnénk, amikor az első kovácsoltvas kaput a sarokvasakra illesztették Itália földjén. A FAB által szigorúan követett hagyomány ugyanis ide nyúlik vissza. A szoros értelemben vett cégtörténet azonban "mindössze" 8 évtizeddel ezelőtt vette kezdetét. Luigi Boranga 1925-ben valósította meg azt a gondolatát, hogy önálló útra tér. Boranga ezt megelőzően, elismert kézműves mesterek keze alatt, sokrétű tapasztalatra tett szert a vasmegmunkálás terén. Ezért sem meglepő, hogy cégével ugyanezt a munkát kívánta folytatni: megművelni a vasat és más fémeket, a legkiválóbb hagyományokat követve.

Fucina Artistica Boranga gyárépület, Montebelluna - Italy
Fucina Artistica Boranga gyárépület, Montebelluna - Italy


 

Luigi Boranga (1902-1979)
Luigi Boranga (1902-1979)

Luigi Boranga műhelye maga is hagyománnyá kezdett válni akkor, amikor fia, Gianfranco átvette a vezetést. Ez 1965-ben történt. A cég ekkor vette fel a ma már jól ismert Fucina Artistica Boranga nevet.

A cég rohamos ütemben fejlődött, a Boranga-alkotások mind szélesebb körben váltak népszerűvé és keresetté. Ezek a változások pedig megkövetelték, hogy a korszerű technika adta lehetőségekkel úgy gyorsítsák meg a munkát, úgy legyenek képesek eleget tenni a megrendelők igényeinek, hogy közben megőrizzék a kovácsoltvas-művészet hagyományait. A Fucina Artistica Boranga így vált egyszerre kézművesek műhelyévé és modern üzemmé, a gyártócsarnokokat elhagyó tárgyak pedig így maradtak egyediek, és lettek mégis elérhetőbbek.


A címben olvasható jelmondat (Vasakarat és szenvedély a tűz iránt) a történet ismeretében egészen világos. A Fucina Artistica Boranga vezetői vasakarattal igyekeztek megőrizni a korszerűséggel ötvözött színvonalat, de eközben a tűz, tehát a hagyományos vasmegmunkálás iránt érzett szenvedélyük egy percre sem hunyt ki - máig megmaradt.

Otthon minden stílusban

A Fucina Artistica Boranga története során bőséges tapasztalatra tett szert a kovácsoltvas felhasználási módjait és stílusait illetően. A sokrétűségen nem csodálkozhatunk, hiszen Olaszország, az építő- és díszítőművészet eleven példatára lépten-nyomon szolgál eltanulható ötletekkel. A megfigyelés és a kifinomult technika lehetővé tette, hogy tervezőink, sőt, kivitelezőink is otthonosan mozogjanak a stílusok bármely korszakában. Lehet középkori, barokk, késő 19. századi, ún. szabad vagy mai modern ihletésű a környezet, amelybe a megrendelő kovácsoltvas terméket kíván illeszteni, a Borangának nem okozhat gondot! Ha megtekinti referenciáinkat, Ön is könnyen meggyőződhet erről.

Formavilág


 

Kapurészlet
Kapurészlet

A Fucina Artistica Boranga a vonalakat illetően a kovácsoltvas-készítés klasszikus hagyományának nyomában halad. Alkotásainkban a részletekre figyelő tekintet megtalálja a "hajlíthatatlanul" egyenes és a természetesen finom ívet követő, hegyben végződő vonalakat egyaránt. E két alapvonalból olyan kombinációkat hozunk létre, amelyek egyrészt megőrzik a magasszintű esztétikai érzék sugallta arányokat, ám közben mégis minden alkalommal más-más látványt eredményeznek.

Terméktípusok

Kapuk
Ha kovácsoltvasra gondolunk, a kapu az első olyan elem, amely eszünkbe ötlik. A hagyományos technikák kedvelői, vagy egyszerűen az egészséges ízléssel rendelkezők közül ki ne állt volna meg legalább egyszer egy remekbe szabott kovácsoltvas kapu előtt? A kovácsoltvas kapu egyszerre tükrözi az általa megközelíthető épület lakójának kitűnő, egyediséget középpontba helyező ízlésvilágát, és nyújt ízelítőt a mögötte megbúvó ház, kert szépségeiből.


 

Előkészítő kemence
Előkészítő kemence

A kovácsoltvas kapu tökéletesen megfelel a kapuk mai funkciójának. Egy kapu többé már nem egyenértékű az áthatolhatatlan védőfallal, sokkal inkább jelképes határállomás magán- és közterület között. Így, miközben elhatárolnak, biztosítják a vizuális folytonosságot - azaz a szemlélőnek a végtelen tágasság érzetét.

Böngésszen képeink között, és könnyen megtalálja a kedvére való kaput - vagy merítsen ötletet már elkészült műveinkből, hogy saját tetszése szerint egészen egyedi kombinációt hozhasson létre!

Korlátok, kerítések, rácsok
A Fucina Artistica Boranga nemcsak a házon kívül kényeztet el páratlan látványvilágával, hanem az ajtókhoz vezető utat, lépcsőt, szobákat szegélyező erkélyeket, teraszokat is átlényegíti utánozhatatlan, múltat és jelent összebékítő hangulatával. Bár a feladat nem könnyű: itt nem csupán a megrendelő ízlése, hanem ennek konkrét megnyilvánulása, a belsőépítészeti elemek, bútorok is megszabják a világot, melyhez a kovácsoltvas terméknek illeszkednie kell. A Borangának azonban mindez csak újabb alkalom, hogy a kovácsoltvas életrevaló eleganciájával emelje a külső és belső terek fényét.

Kiknek szánjuk?

Önnek, aki egyszerre szeretne hagyományos, de megismételhetetlen alkotásokkal gazdagítani otthonát vagy bármely más épületet,

  • ha "az idő pénz" szólásban értelmet lát, és a gyorsaság pártján áll,
  • ha nem akar olcsó, az idő próbáját ki nem álló tucattermékekbe beruházni,
  • ha kényes a megbízhatóságra és a minőségre,
  • ha súlyt fektet az ár és az érték kedvező arányára,
  • ha azt szeretné megvalósítani, amit megálmodott.

 

Kovácsműhely
Kovácsműhely

   
  © 2004 info@boranga.hu web design